کاوش موضوع خامه
					
					
							صفحه اصلی
							
							خامه
							
					
					خامه یکی از فراوردههای لبنی تولیدشده از چربی لایههای بالای شیر پیش از همگنسازی است. در شیر غیرهموژنیزه لایه سبک چربی به مرور زمان در بالای شیر تشکیل میشود.
در گذشته تهیه این فراورده نیازمند ساکن نگهداشتن شیر بود تا ذرات چربی بر روی سطح شیر تجمع یابند و جمع کردن آنها روش ساخت سرشیر بود ولی امروزه با استفاده از روش سانتریفوژ و به وسیلهٔ دستگاه سپراتور چربی از سایر اجزاء شیر جدا میشود. خامه را میتوان به صورت پودر برای ترابری به نقاط دوردست فرستاد.
خامهای که از شیر بدون چربی گرفته میشود، ممکن است «خامه شیرین» نامیده شود تا از خامهای که از آبپنیر، یک محصول جانبی پنیرسازی، گرفته میشود، متمایز گردد. خامه آب پنیر چربی کمتری دارد و طعم شورتر، ترشتر و «پنیری»تری دارد. در بسیاری از کشورها، خامه نیمه تخمیر شده به عنوان خامه ترش، و غیره نیز فروخته میشود. هر دو شکل کاربردهای آشپزی زیادی در غذاهای شیرین و خوش طعم دارند.
خامه تولید شده توسط گاو ها (به ویژه جرزی (نژاد گاو) ) که در چراگاه طبیعی چرا میکنند، اغلب حاوی مقداری رنگدانه کاروتنوئید محلول در چربی است که از گیاه هایی که میخورند، مشتق شدهاند. مقادیر کمی از این رنگدانههای رنگی شدید که در طول جداسازی متمرکز میشوند، به خامه رنگی کمی زرد میدهند، از این رو نام کرم (رنگ) سفید مایل به زرد به آن داده شده است. کاروتنوئیدها همچنین منشأ رنگ زرد کره (لبنیات) هستند. خامه حاصل از شیر بز، شیر گاومیش آبی یا از گاوهایی که در داخل خانه با غلات یا پلتهای مبتنی بر غلات تغذیه میشوند، سفید است.... بیشتر در ویکی پدیا